Scheren of epileren, wat zijn de voor- en nadelen

– Robert Valk

Lichaamsbeharing verwijderen kan je vele verschillende manieren doen. Je haren afscheren is verreweg het populairst maar overtollig lichaamshaar kan je ook epileren. Wanneer kies je voor wat? Ik heb de voor- en nadelen van scheren en epileren voor je op een rijtje gezet.

Het scheren van je lichaamsbeharing

Wanneer we alle verschillende vormen van het verwijderen van lichaamsbeharing bij zowel mannen als vrouwen op een rijtje zetten kunnen we vaststellen dat vooral het afscheren op de absolute nummer één plaats staat op vlak van populariteit.

Scheermes op tafel

Wat zijn de voordelen van scheren?

Wellicht de belangrijkste reden waarom zowel mannen als vrouwen bij het verwijderen van lichaamsbeharing kiezen voor scheren is terug te vinden in het feit dat het ongelofelijk snel, eenvoudig en bovendien ook volledig pijnloos kan gebeuren. Het enige wat je nodig hebt om het oppervlak van de huid haarvrij te maken is een beetje scheerschuim (of een ander product naar keuze zoals een scheergel of olie) en een goed scheermesje.

Heb je niet zoveel tijd en wil je toch graag even wat lichaamsbeharing op één of meerdere plaatsen verwijderen? Dan is scheren ongetwijfeld de meest efficiënte oplossing!

Met welke nadelen dien je rekening te houden?

Bovenstaande voordelen die zijn verbonden aan scheren klinken natuurlijk fantastisch, maar er dient ook rekening te worden gehouden met een aantal nadelen. Tijdens het scheren is het eigenlijk zo dat je de haartjes als het ware af gaat snijden. Dit betekent dat ze niet volledig worden verwijderd. Het gevolg hiervan is dat je reeds na één of twee dagen terug geconfronteerd kan worden met stoppels.

Ook is het mogelijk dat de haartjes wat dikker terug komen. Bovendien is het ook mogelijk dat je door te scheren bultjes kan krijgen die kunnen gaan irriteren.

Voor mensen die snel lichaamsbeharing willen verwijderen is scheren dus een prima keuze, maar wanneer je op zoek bent naar een oplossing die op de middellange tot lange termijn het best mogelijke effect weet te creëren zijn er alternatieven die net wat efficiënter zijn.

Epileren, de beste oplossing voor de langere termijn?

Daar waar scheren de populairste optie blijkt te zijn voor het snel verwijderen van lichaamsbeharing blijkt epileren toch vooral over de middellange tot lange termijn het meest gunstige effect te creëren. In ieder geval, ook voor het verwijderen van lichaamsbeharing door te epileren hebben we de voor- en nadelen even voor jou op een rijtje gezet.

Wat zijn de voordelen van epileren?

Epileren gebeurt in de praktijk veelal doormiddel van een pincet. Tijdens het epileren worden de haartjes dan ook als het ware één per één (of in grotere hoeveelheden samen) uitgetrokken.

Het gebruik van een pincet zorgt er voor dat haartjes zeer precies verwijderd kunnen worden. Dit maakt het interessant om toe te passen op verschillende plaatsen op het lichaam. De wenkbrauwen zijn hier bijvoorbeeld een voor de hand liggend voorbeeld van. Omwille van het feit dat je tijdens het epileren de haartjes uit de haarzakjes trekt komen ze veel minder snel en bovendien ook dunner terug. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Wat met de mogelijke nadelen van epileren?

Ongetwijfeld het belangrijkste nadeel van epileren ten opzichte van scheren is dat het best wel wat pijn kan doen. Je trekt namelijk de haartjes uit de haarzakjes. Of je daarbij nu gebruik gaat maken van een pincet of van een zogenaamde epilator, in allebei de gevallen is het doorgaans best even op de tanden bijten.

Des te vaker je het epileren gaat toepassen, des te behendiger je er in wordt en des te dunner de haartjes zullen worden. Na verloop van tijd zou de pijn dan ook eigenlijk steeds minder moeten worden. Wil je graag je lichaamsbeharing op bepaalde plaatsen gaan epileren? Hou er dan ook rekening mee dat dit net wat meer tijd gaat kosten dan wanneer je ze gewoon zou afscheren.