21 tips tegen rode scheerbultjes

– Siep Ravesteijn

Bijna iedereen kent het wel: die vervelende, rode bultjes die je soms krijgt na het scheren. En kamp je ook nog eens met een gevoelige huid? Dan lijkt het soms helemáál alsof je na elke scheerbeurt de mazelen te pakken hebt.

Hoe ontstaan die scheerbultjes toch? Maar nog veel belangrijker: hoe kom je er gegarandeerd van af? Na deze blog weet je het. Wij geven je namelijk dé 21 tips voor een egale, gladde huid na het scheren!

Hoe ontstaan scheerbultjes?

In principe zijn er 2 mogelijke oorzaken van scheerbultjes. Bij de eerste oorzaak gaat het om een ontstoken haarzakje. Je huid is dan beschadigd (door het scheren), waardoor er bacteriën in kunnen komen. En tada, er prijkt al gauw een lelijk rood scheerbultje op die plek. Vooral mensen met krullen en/of dik haar zijn de grootste kanshebbers.

De tweede oorzaak van scheerbultjes zijn ingegroeide haartjes. Haren groeien namelijk continu door. Dus ja, ook gewoon meteen na het scheren. En vooral als je een droge huid hebt of -ja komt ie weer- krullen en/of dik haar, loop je het meeste risico op ingegroeide haren.

Gelukkig bestaan er goede tips om deze scheerbultjes zoveel mogelijk te voorkomen. Tips die bewezen werken!

Tips VOOR het scheren

1) De 25-dagen-regel om scheerbultjes te voorkomen

Gebruik altijd een scherp scheermesje, zodat je je huid minder snel beschadigt. Bacteriën krijgen dan dus minder kans binnen te dringen. Ook is het belangrijk altijd een schoon scheermesje te gebruiken, omdat het anders teveel bacteriën verzamelt. Wil je zeker zijn van een scherp mesje? Vervang dan na ongeveer 25 dagen je scheermesje.

2) Scheer 's avonds

Voor de meeste kans op een gladde huid kun je beter 's avonds scheren in plaats van ‘s ochtends. Waarom? Omdat er vaak meer vocht onder de huid zit als je slaapt. En door die lichte huidzwelling zitten de haartjes 's morgensvroeg nog wat dieper in de huid. En dus scheer je ze niet optimaal af.

3) Kies het juiste soort scheermesje

Voor bijvoorbeeld je benen of armen kun je gerust een wegwerpmesje gebruiken.

Maar: wil je een gevoelig lichaamsgebied scheren zoals je schaamstreek? Gebruik dan geen standaard wegwerpmesje! De kans op huidbeschadigingen is dan namelijk groot. Voor je gevoelige zones gebruik je daarom flexibele scheermesjes met meerdere scheerbladen, rubberen beschermstrips of -kussentjes of mesjes speciaal voor een gevoelige huid zoals de Gillete SkinGuard Sensitive.

4) Eerst knippen, dan scheren

Zijn de haren erg lang? Knip of trim ze dan eerst af tot (minder dan) een halve centimeter. Zo zijn de haren makkelijker te verwijderen waardoor je huid gespaard wordt.

5) Vitamine B3 als middel tegen scheerbultjes

Gebruik regelmatig een bodylotion waar Niacinamide (oftewel vitamine B3) in zit. Dat versterkt de huid.

6) Haarconditioner voor al je lichaamsbeharing

Was het te scheren gebied eerst met gewone haarconditioner. Dat maakt het haar namelijk zacht. En zachte haren scheer je makkelijker weg.

7) Gebruik beide handen

Trek met je ene hand de huid strak en scheer het daarna met je andere hand. De haartjes staan dan beter overeind.

Tips voor TIJDENS het scheren

8) Warme douche

Scheer altijd onder de warme douche. Warm water opent namelijk de poriën. Maar let op: douche daarom eerst zo'n 5 minuten voordat je begint met scheren!

9) Doorscheren zorgt voor scheerbultjes

Kijk uit met doorscheren op dezelfde plek, wanneer je nog een paar vergeten haartjes ziet. De onthaarde huid raakt sneller geïrriteerd en beschadigd.

10) Haargroeirichting: mee of tegenin?

Scheer altijd met de haargroeirichting mee om ingegroeide haartjes te voorkomen. Als je tegen de haarrichting scheer worden de haartjes zo kort afgesneden dat ze in de huid gaan prikken.

11) Scheermesje continu afspoelen

Spoel tijdens de scheerbeurt de afgeschoren haartjes regelmatig uit het scheermesje. Achtergebleven haartjes zorgen er namelijk voor dat de mesjes niet overal scherp en glad zijn.

12) Scheerschuim is een must

Gebruik altijd scheerschuim of scheergel om bultjes na het scheren te voorkomen. Heb je een gevoelige huid? Zorg er dan voor dat het geen alcohol of parfum bevat en PH-neutraal is.

13) Scheer rustig

Scheer rustig en zonder haast. Dat voorkomt wondjes, huidirritaties en bultjes na het scheren.

14) No pressure

Druk nooit op het scheermesje! Dan scheer je niet alleen je haar weg, maar ook je huid…

15) Naspoelen met koud water

Klaar met scheren? Spoel de huid dan na met koud water. Hierdoor sluiten de poriën zich weer en dat geeft bacteriën minder kans binnen te komen.

Tips voor NA het scheren

16) Zinkzalf

Zinkzalf is een handig middel dat bultjes na het scheren voorkomt. Het is bovendien makkelijk verkrijgbaar: alle baby billencrèmes zijn in principe gewoon zinkzalf.

17) Bewaren van je scheermes

Je scheermes gaat het langst mee als je hem droog en rechtop bewaart.

18) Draag katoenen ondergoed

Draag na het scheren van je schaamstreek katoenen ondergoed dat een beetje los zit. Dan herstelt je huid het beste.

19) Zorg voor een schone huid

Houd je huid goed schoon tussen de scheerbeurten door. Zo geef je bacteriën minder kans.

20) Niet krabben

Soms kan je huid behoorlijk jeuken na het scheren. Probeer niet te krabben! Dat beschadigt je huid mogelijk. Check ook of de producten die jij gebruikt geen parfum of iets dergelijks bevatten, wat jeuk kan veroorzaken.

21) Wel scrubben

Heb je snel last van ingegroeide haartjes? Scrub je huid dan regelmatig met een fijne scrubgel.