Tips: Zo voorkom je ingegroeide haartjes

– Siep Ravesteijn

Ingegroeide haren zijn ongelofelijk vervelend. Niet alleen voelen ze niet fijn aan, daarnaast ziet het er ook niet mooi uit. Het spreekt dan ook voor zich dat je er graag zo snel mogelijk vanaf zal willen… Nog beter is het echter om deze ingegroeide haartjes te voorkomen. Daar hebben wij op deze pagina alvast een aantal tips op een rijtje gezet.

Haargroei uitleg

1) Nat scheren is de boodschap

Wil je ingegroeide haartjes voorkomen? Dan is de eerste belangrijke tip om altijd nat te scheren. Natte haren kunnen veel eenvoudiger afgeschoren worden met het scheermesje. Wanneer je haartjes wil afscheren die droog zijn, dan merk je dat ze veel stugger zijn. Hierdoor wordt de kans om geconfronteerd te worden met ingegroeide haren aanzienlijk vergroot.

2) Scheer altijd in de juiste richting

Veel mensen zijn er zich niet bewust wat de juiste richting is om in te scheren. Het gevolg is dat ze tegen de richting in scheren waardoor de kans op ingroei behoorlijk wordt vergroot. Je huid zal in dit geval niet alleen beschadigd worden, maar ook ontsteken of op z’n minst irriteren. Het is zelfs mogelijk dat uiteindelijk de groeirichting kan veranderen, hoe onwaarschijnlijk dat misschien ook mag klinken. Met de haren mee scheren heeft helaas ook een nadeel. Je huid zal er namelijk niet het meest gladde oppervlak door krijgen.

3) Draag bij voorkeur losse kleren

Ben jij iemand die graag een strakke broek en / of strak ondergoed draagt? In dat geval zorg je voor het verdrukken van de haren in de schaamstreek. Dit is een gebied dat er om bekend staat behoorlijk gevoelig te zijn voor ingegroeide haartjes. Ondervindt jij in dit gebied vaak ingegroeide haren? Dan zou de keuze voor katoenen onderbroeken eventueel een optie kunnen zijn. Des te losser je kleding en des te beter de stof, des te beperkter het risico op ingegroeide haren wordt.

4) Probeer minder glad te scheren

Veel mensen proberen zo glad mogelijk te scheren. Dat lijkt logisch, maar wanneer je ingegroeide haartjes wil voorkomen is het eigenlijk geen goed idee. Te glad scheren kan namelijk als gevolg hebben dat je de haren te dicht onder de huidoppervlakte afscheert. Dit heeft als gevolg dat de kans dat de haartjes naar binnen toe gaan groeien aanzienlijk kan worden vergroot.

5) Maak gebruik van een scheermes met één mesje

Deze tip is je wellicht altijd al volledig ontgaan, maar scheren met meerdere mesjes kan het risico op ingegroeide haartjes aanzienlijk doen toenemen in vergelijking met wanneer je zou scheren met één mesje. Dit heeft alles te maken met het feit dat je bij het scheren met meerdere mesjes de haren op verschillende manieren afbreekt. Hierdoor kunnen ze te kort gaan worden waardoor ingroei in de hand wordt gewerkt.

Meer mesjes is dus niet altijd beter. Dat is ook waarom de Gillette SkinGuard Sensitive mesjes 'maar' twee mesjes hebben in plaats van de vijf van een Gillette Fusion.

6) Kies voor echt kwalitatieve scheermesjes

De kwaliteit van algemene scheermesjes is in de praktijk best wel flink minder in vergelijking met de wat duurdere varianten. Gebruikmaken van slechte kwaliteit scheermesjes kan er al snel voor zorgen dat je geconfronteerd zal worden met veel meer ingegroeide haren.

7) Gebruik altijd echt scherpe scheermesjes

Misschien wel één van de belangrijkste boosdoeners die verantwoordelijk is voor het tot stand komen van heel wat ingegroeide haartjes is het gebruik van botte scheermessen. Het is mogelijk dat door gebruik te maken van dergelijke scheermessen je haren niet echt strak afbreken. In dit geval blijft er dan ook veelal een dun uiteinde onder de huid aanwezig waardoor de haren maar moeilijk naar buiten kunnen groeien. Ook op deze manier kan je zomaar geconfronteerd worden met heel wat extra ingegroeide haren.

8) Zorg voor een zo schoon mogelijke huid

Wanneer je niet over een echt schone huid beschikt zorg je er voor dat je poriën al snel verstopt kunnen raken. Op deze manier kunnen ze een obstakel vormen voor haren die eruit moeten groeien. Bovendien spreekt het natuurlijk voor zich dat je op deze manier ook veel eenvoudiger ontstekingen kan voorkomen.

9) Verzacht je huid voordat je gaat scheren

Het gebruik van doucheproducten die over een basis van olie beschikken kan er voor zorgen dat je huid wordt verzacht voor het scheren. Dit geldt eveneens voor natuurlijke zeepjes. Wanneer je huid zachter is zal je kunnen vaststellen dat de haartjes veel soepeler afgeschoren kunnen worden en aldus niet beschadigd achter zullen blijven.

10) Verwijder regelmatig dode huidcellen

Last but not least, het wordt sterk aangeraden om dode huidcellen te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met een eenvoudige scrub. Op deze manier zal je kunnen vaststellen dat je veel minder snel last zal ondervinden van oneffen porie-openingen. Deze oneffenheden kunnen er in de praktijk voor zorgen dat je haren niet zo eenvoudig meer door de huidoppervlakte heen kunnen groeien. Des te jonger de huidcellen zijn, des te egaler ook de huid wordt.