Altijd een perfecte scheerbeurt met de beste scheerapparaten van 2023

– Siep Ravesteijn

In dit artikel lees je alles over de beste scheerapparaten die in 2023 te koop zijn. Inmiddels is elektrisch scheren gebruikelijker dan nat scheren. Dat is logisch, want het gaat een stuk sneller en gemakkelijker. Daarnaast bespaar je op de lange termijn geld omdat niet om de haverklap nieuwe mesjes hoeft te kopen.

Verder is de kans dat je jezelf snijdt nihil. Bij gebruik van een scheermes komt dat regelmatig voor wanneer je pas begint met scheren. Ondanks de vele voordelen van een elektrisch apparaat is er nog steeds een aanzienlijke groep die met scheerschuim en een mes aan de slag gaat. Waarschijnlijk hebben zij allemaal elektrische scheren geprobeerd. Maar om wat voor reden dan ook vonden zij het niet prettig en kiezen ze voor de traditionele methode. Volgens ons komt de slechte ervaring met elektrisch scheren met name door een verkeerd apparaat. Want met een van de scheerapparaten uit deze lijst heb je snel het resultaat dat je voor ogen hebt. Onafhankelijk of je gaat voor een stoppelbaard, een strakke scheerbeurt of het bijwerken van een volle baard.

Shopgids: dit moet je weten over elektrisch scheren

Waarom elektrisch scheren beter is dan nat scheren

Er zal altijd een groep bestaan die overtuigd is van de voordelen van scheren met een mesje, scheerschuim en zelfs een kwast. Daar is niks mis mee. Maar je verspilt wel onnodig veel tijd. Want elektrische scheren is eenvoudigweg stukken sneller.

Je hoeft geen schuim of gel te gebruiken en veel minder rekening te houden met de scheerrichting. Zelfs voor vakanties en andere reizen is een elektrische scheerapparaat inmiddels veel eenvoudiger te gebruiken. Want ze beschikken allemaal over een accu die goed is voor meerdere scheerbeurten.

Ga voor de hoogst haalbare nauwkeurigheid

Een veelgehoord argument is dat scheren met een mesje preciezer is dan met een apparaat. Met name als het gaat om bijwerken en het verzorgen van een strakke lijn tussen baard en huid.

Dat was misschien ooit zo, maar dankzij nieuwe technieken en opzetstukken zijn elektrische apparaten ook op dat vlak scheermesjes voorbijgestreefd. Met een mesje dien je namelijk altijd zelf een snijdende beweging te maken. Terwijl een scheerapparaat haren ook stilstaand afsnijdt. Telkens zelf snijden leidt tot onnauwkeurigheden. Daarnaast bestaat de kans dat je uitschiet.

De gevoeligheid van de huid verdwijnt vrijwel altijd vanzelf

Voor je huid is het overstappen van scheren naar een mesje naar scheren met een apparaat even wennen. Daarom ervaar je in het begin waarschijnlijk lichte irritatie en is je huid extra gevoelig. Om die reden proberen veel mannen zich slechts eenmaal met een apparaat te scheren en switchen dan weer snel terug.

Dat is jammer, aangezien elektrisch scheren veel gemakkelijker en sneller is. Geef het dus de tijd en scheer je in ieder geval een paar weken met je nieuwe scheerapparaat voordat je conclusies trekt.

Elektrisch scheren voorkomt dat je last krijgt van razor burn

Er zijn genoeg mensen die irritaties ervaren wanneer ze zich met een mes scheren. Een fenomeen dat vaak razor burn genoemd wordt. Het is een gevoel van branderigheid na het scheren met een mes. Dat komt omdat een mes veel dichter over de huid gaat en hiermee in aanraking komt. De bovenste laag wordt hierdoor aangetast en dat leidt tot irritatie.

Wanneer je een scheerapparaat gebruikt heb je hier geen last van omdat de messen niet direct in contact komen met de huid.

Voorkom ingegroeide haren door elektrisch te scheren

Ingegroeide haren is eveneens een veelvoorkomend probleem. Dat komt eigenlijk ook exclusief voor bij het gebruik van een scheermes.

De kleine stoppels worden door het mesje als het ware onder de huid geveegd nadat de rest van de haar is afgesneden. Hierdoor groeit deze onder de huid verder. Na verloop van tijd leidt dat tot een rode bult en irritatie. Door tegen de groeirichting van de haren in te scheren komen ingegroeide haren nog vaker voor. Je voorkomt dit probleem eenvoudig door gebruik te maken van een elektrisch scheerapparaat.

Roterend of vibrerend: welk mechanisme is het beste voor mij?

Door de jaren heen zijn er heel wat manieren uitgeprobeerd om elektrische scheerapparaten zo effectief mogelijk te maken. Uiteindelijk zijn er twee mechanismen overgebleven die de beste resultaten opleveren: roterend en vibrerend.

Roterende scheerapparaten hebben vrijwel altijd drie losse kopstukken. Die zijn rond omdat er kleine mesjes in ronddraaien. De scheerkop van een vibrerend scheerapparaat bestaat uit een enkele sleuf. Hieronder zit een mes dat razendsnel heen en weer beweegt en op deze manier haren afsnijdt.

Zowel roterende als vibrerende scheerapparaten leveren prima resultaten op zolang je een degelijk model aanschaft. Maar er zijn wel een aantal zaken die het overwegen waard zijn.

De voor- en nadelen van een vibrerend scheerapparaat

Een vibrerend mes geeft je namelijk de mogelijkheid om net ietsje preciezer te werk te gaan. Want door de enkele sleuf is er een duidelijke, rechte afscheiding waar het mes begint. Bij roterend is dat een stuk minder omdat je met drie losse, ronde messen werkt. Wanneer je de randen van een baard of snor bijwerkt, is vibrerend de beste keuze. Denk er wel om dat dit type meer geluid maakt. Daarnaast is een vibrerend scheerapparaat over het algemeen net ietsje minder krachtig.

De plus- en minpunten van een roterend scheerapparaat

Een roterend scheerapparaat beschikt vrijwel altijd over drie koppen. Die bewegen los van elkaar. Hierdoor volg je zeer eenvoudig de contouren van je gezicht voor een mooie en gladde scheerbeurt. Daarnaast is het mechanisme ontzettend krachtig. Mannen met een volle baardgroei prefereren daarom eigenlijk altijd een apparaat met roterende messen. Hetzelfde geldt voor mannen die zich niet elke dag scheren. Want de roterende messen met meer kracht zijn geschikter om lange haren af te scheren dan vibrerende modellen.

Criteria voor een uitstekend scheerapparaat

Hierboven hebben we de voordelen van een scheerapparaat ten opzichte van een scheermesje besproken. Die argumenten gaan vooral op wanneer je kiest voor een goed scheerapparaat. Daarbij geldt wederom dat je eigen voorkeuren een rol spelen. Tegelijkertijd heeft iedereen min of meer dezelfde eisen. Want je wilt gewoon je baardhaar op een snelle, pijnloze en eenvoudige manier onderhouden. Daarbij streef je naar een zo glad mogelijk resultaat.

De capaciteit van een scheerapparaat om haren snel en gemakkelijk af te snijden

Het mag duidelijk zijn zijn dat het vermogen om haren af te snijden verreweg de meest belangrijke eigenschap van een scheerapparaat is. In de eerste plaats leidt dit tot betere scheerresultaten. Ten tweede bespaar je tijd omdat je als het goed is slechts één keer over een plek hoeft te strijken om alle haren af te scheren.

Dat brengt ons direct bij het derde punt. Want minder vaak over dezelfde plek op je gezicht vegen vermindert de kans dat er irritaties ontstaan. Een vierde argument is dat je veel minder kans loopt dat je per ongeluk een paar haren overslaat. Dat komt voor wanneer je scheerapparaat haren mist. Wanneer je snel probeert te scheren zie je die over het hoofd. Om er op een later moment achter te komen dat je een paar lange haren uit je gezicht hebt steken.

Belangrijke eigenschappen die het snijdend vermogen bepalen

Er zijn uiteraard een aantal factoren die bepalen hoe goed een scheerapparaat in staat is om haren af te snijden. Het materiaal van de messen is bijvoorbeeld belangrijk. Roestvrij staal wordt veel gebruikt en is ideaal om haren af te snijden. Voor de scherpte van de messen speelt nog een eigenschap een rol. Want er zijn luxe apparaten die zelfslijpende messen hebben. Die zijn in principe permanent scherp, mits de functie na behoren werkt.

Daarnaast speelt de kracht van de motor een rol voor het snijdend vermogen van een scheerapparaat. Want slap heen en weer bewegende messen kunnen nog zo scherp zijn, je scheert er nooit alle haren in één keer af. Een te krachtige motor is overigens ook niet altijd gewenst. Want die hebben de neiging om eerder voor huidirritatie te zorgen. Een oplossing is een scheerapparaat met een motor waarbij je de kracht handmatig instelt.

De opzetstukken en de flexibiliteit van het model

Een multifunctioneel scheerapparaat heeft voordelen ten opzichte van een model met een enkele functie. Denk bijvoorbeeld aan opzetstukken waarmee je randen afwerkt en voor details zorgt. Een heel aantal beschikt over een extra kop die als precisietrimmer dienst doet. Die klap je uit wanneer je kleine details bij gaat werken. Verder zijn er opzetstukken waarmee je de lengte aanpast. Hiermee creëer je een stoppelbaard of een baard met een lengte van een paar dagen. Een scheerapparaat met dergelijke mogelijkheden is perfect voor mannen die graag variëren of alle opties open willen houden.

Waterbestendigheid van een scheerapparaat

Je bepaalt helemaal zelf of je het belangrijk vindt dat je scheerapparaat tegen water kan. Want er zijn mensen die zich graag onder de douche scheren, terwijl anderen er niet aan moeten denken. Bedenk wel dat waterbestendigheid altijd handig is. Je weet bijvoorbeeld zeker dat waterschade niet aan de orde is. Daarnaast heb je altijd de optie om jezelf onder de douche te scheren wanneer je later beseft dat je dit toch prettig vindt.

De duur van de accu en de oplaadtijd

Een scheerapparaat met je mee op reis nemen is doodnormaal. Daarom is het wel zo fijn wanneer je over een accu met een behoorlijke duur beschikt. De meeste scheerapparaten staan meerdere scheerbeurten toe bij een volledig opgeladen batterij. Hierdoor scheer je jezelf zelfs op plekken waar een stroomaansluiting niet voorhanden is.

Een schoonmaakstation bespaart tijd en garandeert een goede staat van je scheerapparaat

Er zijn nog een aantal andere specificaties van een scheerapparaat die je in overweging kunt nemen. Bijvoorbeeld of je een model met een reinigingsstation wilt hebben.

Goede hygiëne is belangrijk wanneer je gaat scheren. Want dode huidcellen, kleine haartjes en andere vuil trekken bacteriën aan. De messen zelf schoonmaken is een optie. Bij een vibrerende scheerkop is dat relatief eenvoudig. Zeker wanneer je de kop bestand is tegen water en je deze gewoon onder de kraan afspoelt. Bij roterende messen is dat al iets lastiger. Aangezien je in de meeste gevallen de messen een voor een los dient te koppen. Een oplossing is een reinigingsstation.

Bij de duurdere modellen in deze lijst worden die meegeleverd. Het voordeel is dat je tijd bespaart omdat je het apparaat zelf niet schoon hoeft te maken. Bovendien functioneren de messen optimaal als ze helemaal vrij zijn van haar. Daarnaast vermijden veel gebruikers het schoonmaken of stellen dit uit. Dat komt de staat van het apparaat niet ten goede. Maar dit is afhankelijk van je eigen discipline.

De prijs van een scheerapparaat speelt een rol

Bij al onze reviews en waarderingen houden we rekening met de prijs. Hoeveel je uit wenst te geven bepaal je zelf. Maar bedenk wel dat een lage aankoopprijs lang niet altijd tot lage kosten op de lange termijn leidt. Bij scheerapparaten gaat dat zeker op. Want een beter apparaat heeft over het algemeen een langere levensduur. Bijvoorbeeld omdat de mesjes veel minder snel bot worden en de motor langer meegaat. Bovendien bespaar je veel tijd wanneer je over een goede machine beschikt, zeker wanneer je jezelf dagelijks scheert.

De beste scheerapparaten op een rijtje

Het beste premium scheerapparaat met roterende messen: Philips Series 9000 S9711

Het beste premium scheerapparaat met roterende messen

Met een prijs van meer dan €200,- mag je best wat verwachten van de Philips Series 9000 S9711. Gelukkig krijg je dat ook. Met dit toestel scheer je snel, glad en gemakkelijk. Zelfs beginners zullen geen enkel probleem ervaren. Op lastige plekken verwijder je haren simpelweg door er één keer met dit apparaat overheen te gaan.

Wat direct opvalt bij het eerste gebruik is hoe ongelooflijk stil dit scheerapparaat is. Erg handig voor mannen die 's ochtends als eerste opstaan en niemand wakker willen maken. Philips heeft duidelijk alles uit de kast gehaald om iedereen een premium scheerervaring aan te bieden. Dat merk je onder andere aan het slimme reinigingsstation. Plaats de Philips Series 9000 S9711 eenvoudigweg in het station en wacht tot de schoonmaakbeurt klaar is. Een groot voordeel is dat het apparaat ook meteen gedroogd en gesmeerd wordt. Bovendien laadt het toestel zichzelf gelijktijdig op.

Een compleet en waterdicht scheertoestel

Verder gebruik je de Philips Series 9000 S9711 ook gewoon onder de douche. Even snel de messen afspoelen behoort dus ook tot de mogelijkheden. Daarnaast ligt dit toestel erg lekker in de hand door de ergonomische vorm. Het lage gewicht van slechts 160 gram draagt bij aan het gebruiksgemak.

Zitten er, naast de prijs, dan helemaal geen nadelen aan de Philips Series 9000 S9711? Toch wel, want de kop om te trimmen is niet geïntegreerd. Je zult steeds moeten wisselen wanneer je die wenst te gebruiken. Verder zit er geen kapje bij om de messen te beschermen. Gelukkig wordt dit deels goedgemaakt door het stevige etui. Al met al is dit een geweldig scheerapparaat wanneer je bereid bent om de hoge prijs te betalen.

 • Type scheerapparaat: Roterende messen
 • Accuduur: 60 min
 • Duur opladen van de accu: 60 min
 • Reinigingsstation: Ja
 • Mogelijkheid om te trimmen: Ja – door de kop te verwisselen
 • Waterdicht: Ja
 • Overige accessoires: Reisetui
 • Zelfslijpende messen: Ja

Bekijk op bol.com

Het beste premium scheerapparaat met vibrerende messen: Braun Series 9 9395CC

Het beste premium scheerapparaat met vibrerende messen

De Braun Series 9 9395CC is een geweldig scheerapparaat. Het kopstuk met vibrerende messen bestaat uit verschillende gedeeltes. Daardoor vormt het mes zich perfect naar de contouren van je gezicht. Het prijskaartje van ruim €300,- zal voor de meesten wel even schrikken zijn. Maar dan ontvang je wel een hoogwaardig scheerapparaat met titanium messen die zichzelf automatisch slijpen.

Voor deze prijs ontvang je uiteraard ook een reinigingsstation. Deze reinigt, droogt en smeert het toestel. Tegelijkertijd wordt de Series 9 9395CC ook opgeladen. Hierdoor is het apparaat in perfect conditie voor elke scheerbeurt. Denk er wel om dat het station bij het schoonmaken behoorlijk wat geluid produceert. De precisietrimmer zit gewoon op de achterkant van het apparaat en klap je eenvoudig uit als je bijvoorbeeld je bakkebaarden bij gaat werken. Daarnaast gebruik je de Series 9 9395CC desgewenst onder de douche. Dat betekent automatisch dat je de messen ook gewoon even snel afspoelt als je geen tijd hebt voor een complete reinigingsbeurt.

Een gladde en irritatievrije huid na het scheren

Het meest belangrijke is uiteraard het scheerresultaat. De Braun Series 9 9395CC scheert haren dicht op de huid af voor een gladde huid. Dit toestel meet tijdens het scheren de dichtheid van de haren en past het vermogen aan. Hiermee wordt voorkomen dat er onnodig veel kracht wordt gebruikt. Erg handig voor mannen met een dikke baardgroei of mannen die snel last hebben van een geïrriteerde huid.

De Series 9 9395CC is een uitstekend, vibrerend scheerapparaat wanneer je niet schrikt van de hoge prijs.

 • Type scheerapparaat: Vibrerend messen
 • Accuduur: 50 min
 • Duur opladen van de accu: 60 min
 • Reinigingsstation: Ja
 • Mogelijkheid om te trimmen: Ja – uitklapbare kop op de achterkant
 • Waterdicht: Ja
 • Overige accessoires: Reisetui
 • Zelfslijpende messen: Ja

Bekijk op bol.com

Een betaalbaar scheerapparaat voor onder de douche: Philips Shaver Series 5000 S5587/30

Een betaalbaar scheerapparaat voor onder de douche

Inmiddels zijn er heel wat modellen die je gewoon onder de douche gebruikt. Maar wat verhouding tussen prijs en kwaliteit betreft steekt één model erbovenuit. Dat is de Philips Shaver Series 5000 S5587/30. Voor iets minder dan €90,- haal je een uitstekend apparaat in huis dat compleet waterdicht is.

Dankzij een speciale techniek voor de gevoelige huid worden irritaties tegengegaan. Philips noemt dit SkinIQ. In het kort meet deze de dikte van je haar en past daar de rotatiesnelheid op aan. Voor deze lage prijs heeft het apparaat uitstekende messen die zichzelf bovendien slijpen. Dat leidt tot gladde scheerresultaten zonder dat je daar veel tijd voor kwijt bent. Zelfs op lastige plekken scheert de Philips Shaver Series 5000 S5587/30 haren in één keer af.

De precisietrimmer zit op de achterkant en klapt uit zodra je op de bijbehorende knop drukt. Ook dat gedeelte is eenvoudig af te spoelen onder de kraan. Tel daar de flexibele kop en de ergonomische vorm bij en je hebt een ideaal scheerapparaat met tal van mogelijkheden.

 • Type scheerapparaat: Roterende messen
 • Accuduur: 60 min
 • Duur opladen van de accu: 60 min
 • Reinigingsstation: Nee
 • Mogelijkheid om te trimmen: Ja – uitklapbare kop op de achterkant
 • Waterdicht: Ja
 • Overige accessoires: Reisetui
 • Zelfslijpende messen: Ja

Bekijk op bol.com

Effectief en vriendelijk geprijsd: Braun Series 3 3020s ProSkin

Effectief en vriendelijk geprijsd

Het belangrijkste van een scheerapparaat is dat het gezichtsbeharing gemakkelijk, snel en zonder irritatie verwijdert. Dat is precies wat de Braun Series 3 3020s ProSkin doet.

Voor een prijs van €60,- is dit een uitstekende koop. Zolang je maar niet van plan bent om je onder de douche te scheren. Het afspoelen van de kop na een scheerbeurt is wel gewoon mogelijk. De Braun Series 3 3020s ProSkin heeft drie koppen met een vibrerend mes. Daarmee maak je altijd op een efficiënte manier contact met de huid voor een gladde scheerbeurt. Dit toestel heeft geen laadstation, maar gewoon een snoer. Hierdoor heb je niet direct een vaste opbergplek in de badkamer. Maar je scheert wel gewoon door terwijl het apparaat aan het opladen is.

Jammer genoeg gaat een volle accu slechts 45 minuten mee. Aan de achterkant zit een brede trimmer waarmee je randen en bakkebaarden bijwerkt. Dit is een voortreffelijk scheerapparaat dat doet wat je ervan verwacht zonder al te veel toeters en bellen.

 • Type scheerapparaat: Vibrerend messen
 • Accuduur: 45 min
 • Duur opladen van de accu: 60 min
 • Reinigingsstation: Nee
 • Mogelijkheid om te trimmen: Ja – uitklapbare kop op de achterkant
 • Waterdicht: Nee – de kop is wel afspoelbaar
 • Overige accessoires: Beschermkap
 • Zelfslijpende messen: Nee

Bekijk op bol.com

Beste scheerapparaat voor reizen en vakantie: Wahl Mobile Shaver 3615

Beste scheerapparaat voor reizen en vakantie

De naam geeft aan dat de Wahl Mobile Shaver 3615 speciaal gemaakt is voor gebruik buitenshuis. Je bestelt dit apparaat voor iets meer dan €20,-. Een lage prijs vinden we belangrijk bij het selecteren van een scheerapparaat voor op reis. Want de kans is nou eenmaal groter dat je het toestel kwijtraakt of dat deze gestolen wordt. Bovendien is dit een extra apparaat dat je waarschijnlijk slechts enkele keren per jaar gebruikt.

De Wahl Mobile Shaver 3615 levert goede scheerresultaten. Hoewel het qua gladheid niet te vergelijken is met de andere modellen in deze lijst. Het is wel een uiterst compact apparaat en het wordt geleverd als luxe pakket, wat verrassend is gezien de lage prijs. Je ontvangt een beschermkap, etui, schoonmaakborsteltje, oplader en opzetstuk om te trimmen. De duur van de accu is 45 minuten. Wat zeker niet slecht is gezien het formaat van de batterij. Helaas is de oplaadtijd met 8 uur wel erg lang.

Opvallend is dat de Wahl Mobile Shaver 3615 erg lekker in de hand ligt. Een prijzenswaardige prestatie voor een toestel met beperkte afmetingen en wellicht de meest onderscheidende eigenschap ten opzichte van gelijksoortige scheerapparaten. Wahl is bekend in de kapperswereld. Met de Wahl Mobile Shaver 3615 laat het merk zien dat het in ook staat is om geweldige en betaalbare producten voor de consument af te leveren.

 • Type scheerapparaat: Vibrerend messen
 • Accuduur: 45 min
 • Duur opladen van de accu: 480 min
 • Reinigingsstation: Nee
 • Mogelijkheid om te trimmen: Ja – door een opzetstuk te plaatsen
 • Waterdicht: Nee – de kop is wel afspoelbaar
 • Overige accessoires: Beschermkap, reisetui, metalen opbergdoos
 • Zelfslijpende messen: Nee

Bekijk op bol.com