Comfortabel scheren met acne

– Siep Ravesteijn

Bijzonder veel mensen worden geconfronteerd met acne. Niet zelden is acne terug te vinden op verschillende lichaamsdelen waaronder in het gezicht. Dat is al vervelend, maar scheren met acne wordt al helemaal een nachtmerrie. Heb jelast van acne en weet je niet hoe je dan je gezicht het beste kan scheren? Ik heb wat tips voor je op een rij gezet.

Comfortabel scheren met acne

Je gezicht voorbereiden op het scheren

Het wordt altijd aangeraden om je gezicht goed voor te bereiden op het scheren. Voor mensen die lijden aan acne is dat extra belangrijk. Naast het hydrateren van de huid en haar is het namelijk zo dat je ook na moet denken over het verwijderen van vuil. Ook moet er speciale aandacht worden besteed aan de bacteriën die zich op de huid bevinden. De verspreiding daarvan moet zoveel mogelijk worden beperkt.

Over het algemeen wordt het afgeraden om een puistje uit te knijpen. Is er echter sprake van een mooi wit kopje? Dan is het eigenlijk het interessantst om deze voor het scheren uit te knijpen. Zo kan de inhoud van de puist worden verwijderd en kan ze op een correcte manier worden gereinigd. Tijdens het scheren zal het scheermesje de puist dan niet langer openmaken waardoor de bacteriën via het scheermesje over de rest van de huid verspreid zouden kunnen worden.

Gebruik het juiste scheerschuim

Het scheren van je gezicht bij acne kan sterk worden verbeterd door de juiste scheerschuim. Dunnere, minder dichte scheerschuim kan er voor zorgen dat scheermesjes eenvoudiger over je huid glijden. Zo verklein je ook de kans op verstopte poriën en een aangetaste huid.

Gebruik geen scheerkwast, maar gewoon (schoongemaakte!) handen. Op een scheerkwast kunnen bacteriën terechtkomen die je dan over je huid smeer. Niet zo handig.

Aandachtspunten tijdens het scheren zelf

Wil je de overlast die je acne met zich meebrengt tijdens het scheren tot een minimum beperken? Let dan vooral op het volgende:

  • Vermijden tijdens het scheren de puistjes. Doe je dat wel? Dan bestaat het risico dat ze openbreken. Dit kan als gevolg hebben dat de bacteriën worden verspreid waardoor de net geschoren huid wordt geïnfecteerd.
  • Scheer met de haarrichting mee. Dit scheert comfortabeler en voorkomt wondjes. Tegen de haargroei in scheren is efficiënt, want het zorgt voor de kortst mogelijke scheerbeurt, maar verhoogt het risico op wondjes of irritatie.

Ontsmet je scheermesje na het scheren

Ben je klaar met scheren? Dan is het een goed idee om je scheermesje te ontsmetten met ontsmettingsalcohol. Eigenlijk wordt het ook aangeraden om dit te doen voor het scheren. Wanneer je het scheermesje weglegt is het namelijk niet ondenkbaar dat deze in contact komt met een oppervlak waar bacteriën op zijn terug te vinden. Deze bacteriën kunnen zich doorzetten tot in het scheermesje waardoor ze bij mensen met acne grote problemen kunnen veroorzaken.

Reinig de huid na het scheren

Tot slot is het na het scheren ook altijd een goed idee om de resten van de scheerschuim van je huid te verwijderen om te voorkomen dat de poriën verstopt raken. Grondig afspoelen met warm water is voldoende maar je kan ook een watje bedekken met toverhazelaar. Smeer daar je volledige gezicht mee in en spoel af met koud water. Op deze manier wordt je huid na het scheren op gepaste wijze gereinigd.