De beste tondeuses voor de mooiste kapsels in 2023

– Siep Ravesteijn

In 2023 is er enorm veel keuze wat tondeuses betreft. Daarom hebben we een lijst samengesteld met de beste modellen van dit moment. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we de belangrijkste criteria op een rij gezet. Die nemen we kort door zodat jij weet wat voor jou belangrijk is.

Shopgids: hier let je op bij het kopen van een tondeuse

Een tondeuse is bedoeld voor het haar op je hoofd. Je gaat voor een kort en strak kapsel of werkt de zijkanten bij. Hoewel voor dat laatste ook meer specifieke apparaten bestaan. Die worden over het algemeen haartrimmers genoemd. Ze hebben een kleinere kop zodat je randjes makkelijker bijwerkt of een flamboyant patroon in je haar zet. Er zijn wel een aantal modellen die er qua formaat tussenin zitten.

Het vermogen van een tondeuse om haar af te snijden

Met een goed apparaat hoef je overal slechts één keer overheen om alle haren op de juiste lengte af te scheren.

In het kort spelen twee eigenschappen van een tondeuse een rol om dat voor elkaar te krijgen. Scherpe messen zijn essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat de messen lang scherp blijven. Dat krijg je gedeeltelijk voor elkaar door goed onderhoud te plegen. Maar de kwaliteit en het materiaal van de messen speelt uiteraard ook een rol.

Een andere belangrijke eigenschap is de motor van de tondeuse. Zonder voldoende vermogen is het erg lastig om veel haar in één keer af te snijden. Vooral wanneer het dik en stevig haar betreft. Een tondeuse die makkelijk haar snijdt werkt veel plezieriger en je behaalt mooiere resultaten. Daarbovenop bespaar je tijd als alle haren direct de gewenste lengte hebben.

Een tondeuse met een sterke accu geniet de voorkeur

Over de opties valt niet te klagen wat tondeuses betreft. Aangezien talloze merken meerdere modellen te koop aanbieden. De capaciteit van de accu speelt een belangrijke rol. In 2022 is het namelijk niet meer nodig om je haar bij te werken met een tondeuse die aan een stroomkabel hangt.

De enorme stappen die zijn gemaakt op het gebied van batterijtechnologie zorgen er namelijk voor dat accu's een lange levensduur hebben. Daarnaast laden ze ook nog eens razendsnel op. De meeste tondeuses halen gemakkelijk een gebruiksduur van meer dan een uur. Dat is voor persoonlijk gebruik meer dan voldoende. Zelfs voor professionals is dat genoeg zolang je het apparaat maar gemakkelijk in en uit de oplader kunt halen.

Opties en instellingen voor de mooiste kapsels

Bedenk goed waarvoor je de tondeuse gaat gebruiken. De gewenste haarlengte is bijvoorbeeld een belangrijke factor.

Er zijn tondeuses die haar tot een lengte van meer dan 4 centimeter af kunnen scheren. Maar bij de meeste modellen ligt de maximale lengte een stuk lager. Daarnaast is er onderscheid in de stappen. Bij een heel aantal tondeuses bepaal je dat tot op een halve millimeter nauwkeurig. Er zijn zelfs apparaten waarbij je de haarlengte per 0,1 millimeter instelt.

Meegeleverde accessoires voor een compleet pakket

Een heel aantal tondeuses wordt met een compleet pakket aan accessoires geleverd. Of je daar behoefte aan hebt bepaal je helemaal zelf. Een opbergtas is bijvoorbeeld handig wanneer je de tondeuse mee op vakantie neemt.

Verder zorgen verschillende opzetstukken ervoor dat je nog meer mogelijkheden krijgt om je haar geheel naar eigen smaak te trimmen. Andere voorbeelden wat accessoires betreft zijn onderhoudsolie om de messen scherp te houden, een schaar en een kam.

Een waterdichte tondeuse voor onder de douche

Voor lang niet iedereen is het noodzakelijk dat een tondeuse waterdicht is. Maar het is wel erg praktisch dat je het apparaat onder de kraan kunt afspoelen. Hiermee verwijder je haren eenvoudig zodat de messen vrij zijn en je profiteert van een beter scheerresultaat. Daarnaast vinden sommige consumenten het fijn om zich onder de douche te scheren.

Onze keuze voor de Beste Tondeuse

De beste tondeuse voor de meeste gebruikers: Philips HC5630/15

De beste tondeuse voor de meeste gebruikers: Philips HC5630/15

De meeste consumenten zijn op zoek zijn naar een degelijke en betrouwbare tondeuse. Voor die groep raden we de Philips HC9450/15 aan. Want voor rond de €45,- haal je een product van hoge kwaliteit in huis waar je vele jaren met plezier gebruik van maakt.

De roestvrij stalen en dubbelgeslepen messen zijn duurzaam en snijden met groot gemak door haar heen. Voor extra dik haar kies je voor de turbostand. Dit is geen tondeuse met allerlei luxe extra's. Maar desondanks scoort de Philips HC5632/15 uitzonderlijk goed op een aantal cruciale vlakken. De tondeuse werkt op een volledig opgeladen batterij namelijk 90 minuten. Verder zijn de messen zelfslijpend en spoel je de kop eenvoudig af onder de kraan.

Bovendien wordt de Philips HC5632/15 standaard geleverd met handige accessoires, zoals 3 opzetstukken, een kam, een etui en zelfs een schaar. Voor de gemiddelde consument is de Philips HC9450/15 een ideale tondeuse. Zeker gezien de schappelijke prijs. Na enige oefening creëer je moeiteloos het kapsel dat je in gedachten hebt.

 • Lengtes: 0,5 – 25 mm – met stappen van 0,5 millimeter
 • Materiaal messen: Roestvrij staal
 • Zelfslijpend: Ja
 • Accuduur: 90 minuten
 • Afspoelbaar onder de kraan: Ja
 • Breedte van het mes: 42 millimeter

Bekijk op bol.com

Een luxe tondeuse met veel keuze in haarlengte: Philips HC9450/15 Tondeuse

Een luxe tondeuse met veel keuze in haarlengte: Philips HC9450/15 Tondeuse

De Philips HC9450/15 is in feite de grotere en luxere broer van de HC5630/15. Het apparaat ziet er futuristisch uit en beschikt over een touchscreen. Hiermee stel je onder andere de haarlengte in. Wat instellingen betreft heb je met de HC9410/15 sowieso veel opties. Aangezien je haar van 0,5 tot 42 millimeter afscheert. De lengte bepaal je op de tiende van een millimeter nauwkeurig.

Bovendien sla je tot drie verschillende instellingen op. Daarmee schakel je snel tussen je favoriete standen. De batterij gaat buitengewoon lang mee met een duur van 120 minuten.

Misschien de belangrijkste eigenschap voor de lange termijn is het feit dat de messen van titanium zijn. Daarbovenop zijn ze zelfslijpend. Het is jammer dat de HC9450/15 met slechts een kleine hoeveelheid accessoires wordt geleverd. Je ontvangt bij aankoop drie opzetstukken. Maar er zit bijvoorbeeld geen etui bij. Een leuke extra functie is dat de Philips HC9450/15 automatisch herkend wanneer er sprake is van stug en moeilijk te snijden haar. Want dan gaat de turbofunctie automatisch aan. Al met al is dit een moderne en luxe tondeuse voor een betaalbare prijs. Door even goed te zoeken bestel je dit model voor iets meer dan €60,-.

 • Lengtes: 0,5 – 42 mm – met stappen van 0,1 millimeter
 • Materiaal messen: Titanium
 • Zelfslijpend: Ja
 • Accuduur: 120 minuten
 • Afspoelbaar onder de kraan: Ja
 • Breedte van het mes: 41 millimeter

Bekijk op bol.com

De keuze voor professionals: Wahl Magic Clip Cordless

De keuze voor professionals: Wahl Magic Clip Cordless

Wahl is wereldberoemd in de kapperswereld. Want professionals maken graag gebruik van de robuuste en effectieve producten van dit merk. Door de lange batterijduur van 90 minuten is dit draadloze model aan te raden voor full time gebruik. Daarbovenop laadt het apparaat snel op en scheer je tijdens het opladen gewoon door dankzij het lange snoer.

Het grootste en meest unieke pluspunt van de Wahil Magic Clip Cordless is het Stagger Tooth Crunch Blade. Dit bijzondere scheermes voorkomt dat er haren vast komen te zitten waardoor je continu door blijft scheren. Helaas is dit geen allround tondeuse voor thuisgebruikers. Want wat lengte betreft zijn er minder mogelijkheden. De minimale haarlengte bedraagt bijvoorbeeld 0,8 mm, wat redelijk lang is. Door gebruik te maken van een van de 8 opzetstukken loopt dit op tot 25 mm. Het is dus niet mogelijk om de scheerlengte via een draaiknop of iets dergelijks te bepalen. Een groot voordeel is dat de roestvrijstalen messen eenvoudig te vervangen zijn. Dat is ideaal voor professionals die de Wahl Magic Clip Cordless intensief gebruiken. Stug en dik haar is geen enkel probleem. Mede daarom is deze tondeuse ideaal voor alle haartypes.

Vooral wanneer je niet houdt van al te veel toeters en bellen. Door de robuuste materialen en de grensverleggende messen hangt er wel een behoorlijk prijskaartje aan deze tondeuse: €120,-. Maar dan krijg je wel een betrouwbaar en hoogwaardig apparaat waar je jaren plezier van hebt.

 • Lengtes: 0,8 – 25 mm – door 8 opzetstukken
 • Materiaal messen: Roestvrij staal
 • Zelfslijpend: Nee
 • Accuduur: 90 minuten
 • Afspoelbaar onder de kraan: Nee
 • Breedte van het mes: 40 millimeter

Bekijk op bol.com

Een veelzijdige trimmer voor thuisgebruik: BaBylissMEN® Carbon Titanium E978E

Een veelzijdige trimmer voor thuisgebruik: BaBylissMEN® Carbon Titanium E978E

Voor een betaalbare prijs van ongeveer €40,- haal je met de de BaBylissMEN Carbon Titanium E978E een alleskunner in huis. Het meest in het oog springende zijn de onverwoestbare messen van carbon titanium. Die blijven lang scherp voordat ze toe zijn aan vervanging.

Een ander groot pluspunt is het complete pakket dat Babyliss bij dit product levert. Want je ontvangt een mooie, harde koffer, opzetstukken, onderhoudsolie en een schoonmaakborsteltje bij je aankoop. Je scheert haarlengtes tussen 1,0 en 2,5 millimeter. Wat niet heel ruim is, maar genoeg voor de gemiddelde gebruiker. Jammer genoeg zijn de stappen van 1 millimeter wel aan de hoge kant. De batterij heeft een duur van 60 minuten. Wat niet heel lang is, maar wel genoeg voor een langdurige scheerbeurt. Alles bij elkaar is de BaBylissMEN Carbon Titanium E978E een aantrekkelijk pakket voor thuisgebruik. Met name dankzij de ongelooflijk krachtige messen van carbon titanium.

 • Lengtes: 1,0 – 25 mm – met stappen van 1 millimeter
 • Materiaal messen: Carbon Titanium
 • Zelfslijpend: Nee
 • Accuduur: 60 minuten
 • Afspoelbaar onder de kraan: Ja
 • Breedte van het mes: 39 millimeter

Bekijk op bol.com

Een waterdichte tondeuse voor je hele lichaam: Braun MGK3980 Multi Grooming Kit

Een waterdichte tondeuse voor je hele lichaam

De Braun MGK3980 Multi Grooming Kit is veel meer dan alleen een tondeuse. Aangezien er zelfs een opzetstuk bijzit voor haren in je neus en oren. Daarnaast ontvang je een Gillette Fusion ProGlide scheermes. Met de grote hoeveelheid opzetstukken knip je haar op de gewenste lengte en met de juiste precisie.

Een klein minpunt is de relatief korte accuduur van 60 minuten. Daarnaast is de motor aanzienlijk minder krachtig dan die van de andere modellen in deze lijst. Maar daar staat tegenover dat je de Braun MK3980 ook onder de douche gebruikt. Want het apparaat is volledig waterdicht. Bovendien ontvang je veel extra's voor de lage prijs van €50,-. Denk bijvoorbeeld aan een mooie draagtas en een enorme collectie aan opzetstukken. Je onderhoudt met de MGK3980 Multi Grooming Kit veel meer dan alleen het haar op je hoofd. Daarom is dit de ideale tondeuse wanneer je op zoek bent naar een totaalpakket voor je hele lichaam.

 • Lengtes: 0,5 – 21 mm – met stappen van 0,5 millimeter
 • Materiaal messen: Roestvrij staal
 • Zelfslijpend: Nee
 • Accuduur: 60 minuten
 • Afspoelbaar onder de kraan: Ja
 • Breedte van het mes: 39 millimeter

Bekijk op bol.com