De beste epilators van 2023: snel en pijnloos haren epileren voor een zijdezachte huid

– Tessel Wit

Het is al vele eeuwen gebruikelijk om ongewenst haar weg te halen. Epileren is een van de meest populaire methodes. Vooral wanneer je streeft naar een gladde huid. Want je verwijdert zelfs het haarzakje dat onder de oppervlakte zit.

Vooral vrouwen zijn op zoek naar het meest gladde eindresultaat. Maar onder mannen worden epilators de laatste jaren steeds populairder. De apparaten worden in feite over het hele lichaam gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het bijwerken van wenkbrauwen, gladde oksels, haarloze benen of een strakke bikinilijn. In dit artikel lees je wat de beste epilators zijn voor een perfect resultaat.

Shopgids epilator: alles wat je moet weten

Onderling is er sprake van aanzienlijke verschillen tussen epilators. Bij het samenstellen van deze top houden we met de belangrijkste aspecten rekening. Dat zijn in onze ogen het vermogen van een epilator om haar te verwijderen en te voorkomen dat er irritatie van de huid ontstaat. Dat wil niet zeggen dat de keuze snel gemaakt is. Aangezien lang niet elke epilator overal voor geschikt is.

Lees daarom rustig dit artikel door en bepaal voor jezelf welk apparaat het beste aansluit op jouw wensen.

Kies een epilator die bij past bij wat je wenst te bereiken

Het deel van je lichaam dat je van plan bent te epileren speelt een rol bij het uitkiezen van het perfecte apparaat. Want kleine haartjes op je gezicht verwijderen is heel wat anders dan je benen volledig haarvrij maken. Sommige epilators kunnen het allemaal. Terwijl andere modellen zich richten op een specifieke regio of toepassing.

Het aantal pincetten speelt een belangrijke rol

Er zijn epilators verkrijgbaar die over tientallen pincetten beschikken. Dat is handig om snel een groot oppervlak haarvrij te maken. Maar er zit wel een keerzijde aan. Want des te meer pincetten, des te meer haren worden in één keer uit je lichaam getrokken.

Het is geen geheim dat epileren pijnlijk is. Zeker wanneer je er weinig ervaring mee hebt. Daarom is het verstandig om te beginnen met een overzichtelijk aantal pincetten. Je krijgt hierdoor de kans om aan epileren te wennen. De gevoeligheid van de huid neemt namelijk automatisch af. Daarnaast zijn veel pincetten onhandig voor precisiewerk. Bijvoorbeeld wanneer je streeft naar een strakke bikinilijn of wanneer je beharing op je gezicht epileert.

Nog meer factoren dragen bij aan de snelheid van epileren

Vanzelfsprekend is een grote hoeveelheid pincetten in staat om haren sneller te verwijderen dan epilators met een gering aantal. Maar de snelheid per pincet speelt ook een rol. Want hiermee verkort je de tijd die je nodig hebt om een oppervlak haarvrij te maken. Vaak wordt dit aangeduid met het aantal grijpacties per minuut.

De optie om de snelheid in te stellen is een voordeel

Het is lang niet altijd ideaal om zo snel mogelijk te epileren. Soms is precisie vereist en dat vraagt om een rustig tempo. Daarnaast zijn er gebruikers die wat sneller last hebben van een gevoelige of geïrriteerde huid. Gezien de uiteenlopende vereisten adviseren wij om te kiezen voor een epilator met een aantal standen voor de snelheid. Die zijn iets duurder. Maar je haalt er wel veel voordeel uit en voorkomt dat je op een later moment alsnog op zoek gaat naar een meer geavanceerd model.

De omstandigheden bepalen de effectiviteit van een epilator

Er zit veel meer onderscheid tussen epilators onderling dan de meeste mensen beseffen. Sommige modellen zijn namelijk speciaal gemaakt om onder de douche te gebruiken. Deze functioneren een stuk minder goed in droge omstandigheden. Maar het tegenovergestelde is eveneens mogelijk. Er zijn namelijk epilators die alleen werken wanneer de huid droog is. Tenslotte zijn er apparaten die het allebei kunnen.

Bedenk dus van tevoren goed waar je de epilator gaat gebruiken, of neem het zekere voor het onzekere en kies voor een multifunctioneel model.

Een draadloze epilator of een model met een snoer

Het spreekt voor zich dat een epilator zonder snoer gebruiksvriendelijker is. Vooral omdat je bij allerlei plekken op je lichaam moet kunnen. Daarnaast trekt een snoer altijd iets aan een apparaat waardoor je minder precies werkt.

Epileren onder de douche is daarbovenop populair. Daarbij geldt eveneens dat een snoer onwenselijk is. Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat een epilator relatief veel stroom gebruikt. Zeker wanneer je dat vergelijkt met een scheerapparaat. Met een snoer garandeer je dat je de epileerbeurt altijd af kunt maken. Terwijl je met een batterij goed op moet letten dat de epilator volledig is opgeladen voor je begint. Want het opladen van de accu kost tijd. Vooral omdat moderne, oplaadbare epilators over het algemeen werken met een docking station. Daardoor is het apparaat tijdens het chargen compleet onbruikbaar.

De beste epilators die je in 2022 kunt kopen

Wat epilators betreft zijn er twee merken die het veld domineren. Dat zijn Philips en Braun. Ze bieden allebei behoorlijk wat verschillende modellen aan, waardoor de keuze relatief ruim is. Helaas zijn de verschillen lang niet altijd duidelijk. Dat komt met name omdat elke epilator voorzien is van de nodige marketingpraatjes.

Hieronder volgt een duidelijke lijst met de beste epilators van 2022.

Een complete set voor je hele lichaam: Philips Series 8000 BRE721/00 - Wet & Dry

Een complete set voor je hele lichaam

Weinig producten zijn zo compleet als de Philips Series 8000 BRE721/00 - Wet & Dry. Wat direct opvalt bij ingebruikneming is hoe lekker dit model in de hand ligt. De ergonomische vorm wordt perfect aangevuld door antislip materiaal zodat je altijd de controle behoudt.

Samen zijn de pincetten goed voor 70.000 grijpacties per minuut. Er zitten bovendien ongelooflijk veel functies op dit apparaat. Want je epileert niet alleen, maar je kunt ook scheren, scrubben en vijlen. Scrubben doet wonderen om ingegroeide haartjes te voorkomen. Bovendien helpt het ingebouwde lampje bij het opsporen van haartjes die je anders over het hoofd ziet. De ingebouwde accu gaat ongeveer 40 minuten mee. Maar je gaat gewoon door met ontharen terwijl de epilator aan de lader hangt.

Veel opties voor snelle en pijnloze ontharing

Als we specifiek naar de capaciteit om te epileren kijken valt wederom op hoeveel opties gebruikers van de BRE721/00 hebben. Voor elke plek op je lichaam is een speciaal opzetstuk. Hierdoor epileer je wenkbrauwen, maak je oksels en benen haarvrij en werk je de bikinilijn bij. De snelheid van de BRE721/00 springt bovendien in het oog. Dat is met name prettig bij het ontharen van grotere oppervlaktes.

Een ander belangrijk pluspunt is het feit dat epileren minder pijn doet dan bij andere modellen. Verder is dit apparaat draadloos en compleet waterdicht. Jezelf onder de douche ontharen is dus gewoon een optie.

Het enige echte nadeel is dat de kop niet flexibel is. Maar de meeste gebruikers ervaren hier geen enkele hinder van. Je vindt de Philips Series 8000 BRE721/00 - Wet & Dry online voor ongeveer €90,-.

Bekijk op bol.com

Een luxe epilator met smart technology: Braun Silk-épil 9 9/980 Skinspa SensoSmart

Een luxe epilator met smart technology

Steeds meer apparaten beschikken over smart functies om betere resultaten te leveren. Braun vond het tijd dat dergelijke moderne techniek geïntegreerd wordt in epilators. Het resultaat is de Braun Silk-épil 9 9/980 Skinspa SensoSmart. De smart technology beperkt zich in dit geval tot een druksensor. Die meet hoeveel druk je uitoefent en begeleidt je om gladder te epileren. Het lijkt een beetje op een marketingtrucje. Maar de Braun Silk-épil 9 9/980 Skinspa SensoSmart is hoe dan ook een uitstekende epilator. Na het ontharen is je huid uitzonderlijk glad. Bovendien voorkomt de manier van epileren dat je veel pijn ervaart.

Snel een gladde huid zonder al te veel pijn

De Braun Silk-épil 9 9/980 Skinspa SensoSmart is draadloos en waterdicht. Oftewel; je gebruikt deze epilator ook gewoon onder de douche. Een nadeel is dat je niet kunt epileren wanneer het apparaat wordt opgeladen. Dat is met name vervelend wanneer je halverwege een epileerbeurt met een lege batterij zit. Je epileert overigens maximaal 50 minuten achter elkaar met de Braun Silk-épil 9 9/980 Skinspa SensoSmart.

Verder zitten er aparte opzetstukken bij voor je gezicht, oksels, benen en bikinilijn. De flexibele kop helpt om de contouren van je huid te volgen. Helaas zit er geen lampje op het apparaat. Wat gezien de prijs van ruim €150,- toch wel verwacht mag worden.

Bekijk op bol.com

De beste bugdet epilator: Philips Series 8000 BRE710/00 - Wet & Dry

De beste bugdet epilator Voor rond de €50,- euro is de Philips Series 8000 BRE710/00 - Wet & Dry een uitstekende koop. Het is in feite hetzelfde apparaat als eerder genoemde Philips maar dan met wat minder luxe accessoires. Je ontvangt bijvoorbeeld één opzetstuk voor gevoelige zones. Daarnaast is het niet mogelijk om te scrubben of de huid onder voeten bij te vijlen. Als je daar geen belang bij hebt, dan is de Philips Series 8000 BRE710/00 - Wet & Dry voor jou!

Zoals de naam al doet vermoeden is dit model waterdicht en draadloos. Epileren onder de douche behoort dus gewoon tot de mogelijkheden. Bovendien laad je het apparaat in geval van nood tijdens het epileren op. Hierdoor weet je altijd zeker dat jij epileerbeurt af kunt maken. Een ander pluspunt is de prettige, ergonomische vorm.

Opties die je verwacht bij duurdere modellen

Op de Philips Series 8000 BRE710/00 - Wet & Dry zit een handig lampje. Dat is een verrassende toevoeging voor de prijs. Bovendien is het mechanisme om te epileren krachtig en maken die pincetten 70.000 grijpacties per minuut. Kortom: je bent snel klaar met het epileren van grote oppervlaktes.

Door het beperkte aantal opzetstukken is deze epilator minder geschikt voor je gezicht en voor het bijwerken van details. Als je daar geen behoefte aan hebt, is er voor deze prijs geen beter model te vinden dan de Philips Series 8000 BRE710/00 - Wet & Dry.

Bekijk op bol.com

Het beste model voor je gezicht: Braun SE810 Face

Het beste model voor je gezicht

Als je alleen haren op je gezicht wenst te epileren is de Braun SE810 Face hét apparaat voor jou. De kleine kop laat je zeer precies haartjes verwijderen. Het apparaat doet 12.000 grijpacties per minuut. Wat veel is gezien de geringe omvang en oppervlakte van het kopstuk. Bovendien verwijder je haartjes die voor andere epilators te klein zijn.

De Braun S810 Face is niet geschikt voor onder de douche. Maar waarschijnlijk sta je toch voor de spiegel wanneer je haren op je gezicht nauwkeurig wilt verwijderen. De kop is wel gewoon afspoelbaar en daarom gemakkelijk droog te houden. Een klein nadeel is de batterij. Die gaat weliswaar lang mee met een duur van 65 minuten. Maar er is geen indicator en er is geen mogelijkheid om de Braun SE810 Face op te laden terwijl je bezig bent.

Onthaar je gezicht en verzorg de huid

De Braun SE810 Face beschikt niet over heel veel opzetstukken. Maar dat is - gezien het specifieke doeleinde - ook niet nodig. Met de eerste kop epileer je, terwijl de tweede een borstel om te scrubben is. Dat werkt erg prettig in combinatie met het apparaat. Je verwijdert dode huidcellen en reinigt de poriën. Helaas zit er geen lampje op. Maar voor deze prijs vind je geen betere epilator om je gezicht uiterst nauwkeurig te ontharen en te verzorgen.

Bekijk op bol.com