Baard laten groeien? Voorkom deze 6 beginnersfouten!

– Siep Ravesteijn

De baard is helemaal terug van weggeweest. De laatste jaren zie je dan ook steeds meer Nederlandse mannen die hun baard laten staan. Maar: een baard kan je uiterlijk maken of breken. Want wil je stijlvol voor de dag komen? Dan heeft je baard toch echt veel aandacht en onderhoud nodig.

Zwitsal babyolie

Dus wil jij jouw uiterlijk verbeteren door een baard te laten groeien? Voorkom dan absoluut de volgende 6 beginnersfouten!

1) Te snel trimmen vanwege de jeuk

Bereid je in ieder geval op 1 ding voor: een baard laten groeien veroorzaakt jeuk. Heel erge jeuk zelfs. Maar dit hoort er gewoon bij helaas. Houd je dus in en ga niet te snel trimmen en stylen. Wacht in ieder geval 4 weken, zodat je ziet hoe jouw baard groeit. Want pas als je dat weet, kun je bepalen wat de beste styling is van je baard. Dat is namelijk voor ieder persoon anders.

Tip: is de jeuk echt niet te harden? Je kunt het proberen te verlichten met een zogenaamde baardshampoo of baardolie.

2) Nekbaard laten staan

Voor een stijlvolle baard is het heel belangrijk je nekbaard weg te halen. Al je die lekker laat meegroeien, dan ziet het geheel er al snel onverzorgd uit. En je baard moet er natuurlijk voor zorgen dat je er beter uitziet, niet slechter.

Tip: Maak je kaaklijn krachtiger door ervoor te zorgen dat je baard tot ongeveer 2 vingers boven je adamsappel stopt.

3) Stekelbaard

Zorg ervoor dat je baard zacht aanvoelt. Helemaal als je een vriend(in) hebt of op zoek bent naar eentje. Niemand vindt het prettig te zoenen met een stekelvarken.

Tip: Er zijn verschillende producten verkrijgbaar op de markt die je baard zacht en schoon houden. Heb die dus altijd standaard in je badkamer staan, net zoals je tandpasta en haarshampoo.

4) Verkeerde baardstijl

Welke baardstijl het beste bij jou past, ligt aan de vorm van je hoofd. Heb je bijvoorbeeld een rond gezicht? Trim de zijkanten van je baardgroei dan kort en houd je bakkebaarden lang. Het haar op je kin mag weer wat langer zijn. Door deze baardstijl lijkt je gezicht namelijk langer.

Heb je juist een langwerpiger gezicht? Dan houd je de zijkanten van je baardgroei juist langer dan de onderkant.

5) Verkeerde baardtrimmer gebruiken

Er zijn heel veel verschillende baardtrimmers te koop. En het is niet zo dat je zomaar blind eentje moet kopen. Voor welke scheermesjes en baardtrimmers je kiest, is helemaal afhankelijk van jouw baardtype. Verdiep jezelf dus in wereld van baardtrimmers en kies de juiste!

Tip: De keuze is inderdaad enorm. Ga anders gewoon eens langs de plaatselijke barbier en vraag deze om tips!

6) Te ongeduldig zijn

Een goede baard laten groeien en verzorgen kost gewoon eenmaal tijd. Ga daarom nooit overhaast te werk als je ‘m bijwerkt. Je loopt dan grote kans dat de halslijnen niet gelijk zijn. En dat maakt je gezicht vervolgens asymmetrisch.

Baard laten trimmen bij barbier

Tip: Vind je het lastig je baard netjes te trimmen? Laat het dan eerst door een barbier doen. Dan leert die je alle geheimen voor een perfecte baard!

Zo, deze beginnersfouten maak jij in ieder geval niet (meer). Laat die stijlvolle baard dus maar groeien! En onthoud: wees geduldig. Bij de ene man groeit die baard er in no time, en bij de ander duurt het helaas een aantal maanden. Maar hoe dan ook: heel veel succes met je nieuwe baard!